- KATALOG REGIONALNY
- PRZEDMIOTY CODZIENNEGO UŻYTKU
|
NARZĘDZIA I URZĄDZENIA
ROLNICZE
|
Kociołek
–
naczynie służące do gotowania wody, zupy itp. Wkładano
go w otwór blachy pieca – dzięki temu proces
gotowania zachodził znacznie szybciej.
|
Koszyk
– nieodzowny w każdym gospodarstwie, noszono w nim
praktycznie wszystko: ziemniaki, trawę, siano, drewno na opał
itp. Zrobiony własnoręcznie przez gospodarza. Szkielet koszyka
wykonany był z grubszych gałęzi jałowca, wyplatany zaś
wiklinowymi prętami. Koszyki były w różnych rozmiarach; w
tych największych można się było nawet schować! |
Kuska
– potoczna nazwa pojemniczka na osełkę. Żniwiarz w
czasie koszenia trzymał go (oczywiście z osełką)
przytwierdzonego za paskiem spodni. Kiedy kosa się stępiła,
osełką ostrzył ją. W pojemniczku często była woda;
namoczona osełka lepiej ostrzyła. |
Łopata
na chleb
– wykonana w całości z drewna, służyła do wsuwania i
wyjmowania bochenków chleba z pieca chlebowego. |
Łopatka
mała
– również cała z drewna; mieszano nią w korytkach pożywienie
dla trzody, np. kaszę z otrębami, ziemniaki z paszą. |
Łyżka
drewniana
– używana do dzisiaj w każdej kuchni; służyła do
nabierania, czerpania pokarmów, także do mieszania. |
Maselnica
(potocznie
zwana maśniczką) – zakupiona w latach 50-tych na nowosądeckim
targowisku. Służyła do wyrobu masła. Produkt uboczny, czyli
maślanka, stanowiła orzeźwiający napój dla strudzonych pracą
żniwiarzy. |
Młynek
ręczny
– urządzenie służące do mielenia kawy (lub pieprzu);
drewniany, na korbkę, z wysuwaną szufladką, w której zbierają
się zmielone już ziarna. |
Nosidło
– służyło do przynoszenia wody z położonych w odległych
od domów miejscach studni; składa się z drewnianej,
odpowiednio wystruganej beli, zakładanej na kark i ramiona. Do
jej końców przytwierdzono metalowe pręty (mogły być też łańcuchy)
zakrzywione w haczyk, na których mocowano wiadra na wodę. |
Praska
–
wykonana własnoręcznie przez gospodarza domu. Służyła do
wyrobu białego sera (dokładnie do wyciskania twarogu).
Gospodyni wlewała ogrzane uprzednio kwaśne mleko do specjalnie
w tym celu uszytego woreczka (najczęściej z płótna tetrowego).
Umieszczano go między dwiema deseczkami praski, ściskano. Ser
„dochodził” kilka godzin. A wydzielona z niego
serwatka stanowiła pokarm dla trzody chlewnej. Choć w
najbiedniejszych czasach spożywali ją również ludzie (na
serwatce np. gotowano biały barszcz). |
Rogalki
– były w różnych rozmiarach: większe, mniejsze,
grubsze, cieńsze. Wykonywano je z drzewa jodłowego (najczęściej
wykorzystywano w tym celu drzewko bożonarodzeniowe). Te
zgrabniejsze, małe, służyły gospodyni w kuchni (zastępowały
dzisiejszy mikser), zaś te masywniejsze używano w
gospodarstwie, np. do tłuczenia ziemniaków dla trzody
chlewnej. |
Tarka
– składała się z drewnianej ramy i osadzonej w niej
blaszanej płytki, z ponakłuwanymi równomiernie niewielkimi
dziurkami o ostrych brzegach; służyła do tarcia buraków
pastewnych (głównie zimą) – otrzymana
„papka” była spożywana przez trzodę chlewną i
domowe ptactwo. |
Tłuczek
do mięsa
– całkowicie wykonany z drewna; podobnie jak dzisiejsze tłuczki
służył do rozbijania mięsa na cieńsze plastry. |
Żelazko
na duszę – urządzenie
do prasowania tkanin; nagrzewane rozgrzaną sztabką żelaza
(duszą), wkładaną do środka. |
|
KATALOG
REGIONALNY
|