|
- KATALOG REGIONALNY
- NARZĘDZIA I URZĄDZENIA
ROLNICZE
|
PRZEDMIOTY
CODZIENNEGO UŻYTKU
|
Chomąto
–
przywędrowało do nas aż z Nowego Targu; jest to część uprzęży,
w kształcie drewnianego kabłąka na miękkim podkładzie, wkładana
na szyję koniowi.
|
Grabie
– wykonane w całości z twardszego drzewa, np. grabu;
służyły do zagrabywaniw ścierniska, zgrabywania
siana itp. Na wiosnę moczono je w wodzie (jak wiele innych
drewnianych przedmiotów), by rozeschnięte po zimowym
odpoczynku, napęczniały. Zęby grabi, często się wyłamujące,
dorabiał i wprawiał sam gospodarz.
|
Jarzmica
(nazwa potoczna) - pełniła taką funkcję, jak jarzmo, tylko że nakładano ją
na jedno zwierzę, które ciągnęło lżejsze urządzenie, np.
brony. |
Jarzmo
– nakładano
je na kark dwóch krów (lub wołów), które ciągnęły wóz;
jarzmo połączone było skórzanymi pasami lub łańcuchami z
dyszlem wozu. |
Koło
drewniane
– część wozu drabiniastego; wykonane przez kołodzieja,
trafiło do kowala, który dopasował metalową obręcz (koło
było trwalsze, nie ulegało tak szybko zniszczeniu na
kamienistych drogach). Zaś wozem drabiniastym zwożono z pola
m.in. snopy zboża, siano. Jazda na wozie pełnym siana to była
dla wiejskich dzieci prawdziwa frajda. Im większa fura, tym
lepiej! |
Młynek
–
prosta maszyna do wstępnego sortowania i czyszczenia ziarna; służył
do oddzielenia ziarna od plew. Początkowo wprawiany był w ruch
ręcznie, za pomocą drewnianej korbki. Gospodarz, chcąc ułatwić
sobie pracę, udoskonalił go, zastępując korbkę kołem od
roweru. Nałożony na niego pasek klinowy (czy po prostu sznur)
połączony był z motorem (silnikiem) – w ten sposób
maszyna napędzana była mechanicznie, przy użyciu prądu
elektrycznego. Urządzenie działało na zasadzie nawiewu:
wytwarzany wiatr wydmuchiwał plewy (lżejsze), zaś ziarno (cięższe)
gromadziło się u wylotu młynka. |
Orczyk
–drewniany drążek przyczepiony do orczycy lub bezpośrednio
do narzędzia rolniczego albo wozu; służył do zakładania łańcuchów,
pasów lub postronków od uprzęży. Drewnianą część orczyka
wykonał sam gospodarz, metalowe okucia zrobił kowal. |
Pług
–
składa się z dwóch części: korpusu płużnego (stalowy
lemiesz podcinający skiby ziemi i odkładnica, odwracająca i
krusząca te skiby) i
„rączki”. Korpus był odpinany, można go było
wyklepać u kowale w celu zaostrzenia. Pług służył do
zaorania pola; używano go także przy wykopkach do wyorania
ziemniaków (szczególnie tam, gdzie ziemia była zbita i ciężka;
wyoraną skibę rozbijano kopaczką lub motyką i wybierano
ziemniaki). Pług ciągnięty był przez zwierzęta: krowę, wołu
czy konia. Rolnik, trzymając „rączkę”, kierował
urządzeniem, by skiba była równa i odpowiednio głęboka. |
Żarna
– w nich mielono ziarna zbóż (pszenicy, żyta); po ich
zmieleniu otrzymywano razową mąkę (z otrębami). Kamienne koła
żarnowe poruszane były za pomocą kieratu; wykorzystywano również
prąd elektryczny (ale nie wtyczka i gniazdko; drewniane koło
napędowe połączone było z siajbą motoru pasem klinowym, ułożonym
w ósemkę). Pajda
jeszcze ciepłego, razowego chleba posmarowana świeżym,
wiejskim masłem, i do tego mleko prosto od krowy – to był
prawdziwy rarytas! |
|
|
KATALOG
REGIONALNY |
|
|